Zaproszenie do programu

ZAPROSZENIE DO PROGRAMU VITAMENU

Szanowni Państwo,
Fundacja Helpfood wraz z producentem żywności firmą e-condimenta przygotowali Program edukacyjny VitaMenu adresowany do dzieci w wieku przedszkolnym. Program powstał z inicjatywy Fundacji HelpFood, a nad jego wytycznymi czuwają niezależni eksperci z cenionych uczelni i instytutów naukowo-medycznych m.in. prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Kierownik Zakładu Opieki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka.

W ramach programu pragniemy przedstawić przedszkolom przykłady dobrych praktyk żywieniowych, opracowanych przez specjalistów w postaci smacznych, zdrowych i zbilansowanych jadłospisów dostosowanych do zapotrzebowania energetycznego dzieci w wieku przedszkolnym. Wg prognoz Instytutu Matki i Dziecka, każdego roku w Polsce przybywać będzie ok. 400 000 dzieci z nadwaga, w tym 80 000 dzieci otyłych, dlatego ważnym elementem programu VitaMenu jest edukacja dzieci i rodziców.
Przystępując do programu otrzymacie Państwo bezpłatne materiały edukacyjne, ufundowane przez firmę e-condimenta m.in. scenariusze do prowadzenia zajęć z dziećmi na temat zdrowego odżywiania, materiały dla rodziców i specjalnie opracowane zdrowe jadłospisy. W ramach programu przedszkole otrzymuje także bezpłatna opiekę konsultacyjna specjalistów, w tym przede wszystkim dietetyka z fundacji Helpfood i możliwość zakupu naturalnych produktów e-condimenta w preferencyjnych cenach do przygotowania smacznych i zbilansowanych posiłków dla dzieci.

Nasze diety/jadłospisy, które polecamy przedszkolom, oparte są na produktach ogólnie dostępnych jak świeże mięso, nabiał, warzywa, owoce, uwzględniają również naturalne produkty e-condimenta, takie jak mixy kasz, muesli, przyprawy o wysokich walorach prozdrowotnych, pozwalające na szybkie przygotowanie smacznych posiłków dla najmłodszych. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania produktów, które oferujemy wyłącznie placówkom, przystępującym do programu VitaMenu ze specjalnym 25% rabatem. Wg naszych jadłospisów i z zastosowaniem oferowanych produktów średnia, dzienna stawka żywieniowa na dziecko oscyluje w kwocie 5,5-5,90 zł.

Zapraszamy do zapoznania się z pełnymi wypowiedziami ekspertów oraz do obejrzenia relacji z realizacji programu w innych przedszkolach filmy dostępne są pod linkiem www.bit.ly/VitaMenu). Pierwszych 25 przedszkoli, które złoży zamówienie otrzyma dodatkowy zestaw produktów e-condimenta w prezencie.

PAKIET „POZNAJ NAS”

(zestaw produktów, uwzględnionych w 10-dniowym jadłospisie dla ok. 50 dzieci)
Muesli tradycyjne opakowanie 2 kg
Kasza jaglana z rodzynkami i cynamonem opakowanie 2 kg